Лечение на болки при радикулити и плексити

Радикулитите  и плекситите са заболявания на ПЕРИФЕРНАТА НЕРВНА СИСТЕМА, която включва нервите произхождащи от гръбначния мозък. Увреждане на  коренчетата на периферен нерв се нарича РАДИКУЛИТ, при засягане на сплетение – ПЛЕКСИТ и на отделен нерв – НЕВРИТ.  Когато се засегне седалищния нерв болестта се нарича ИШИАС. От гръбначния мозък излизат 31 чифта коренчета, които образуват периферните нерви  – шийни нерви,  нерви на крайниците и  междуребрени нерви.

/виж схемата/
 Основните причини за радикулити и плексити са: остеохондроза /шипове/, промени в междупрешленните дискове, физическо натоварване и простуда. Между телата на всеки прешлен е вмъкнат като буфер по един междупрешленен диск.        Болките  във врата и кръста най-често се разпространяват и към крайниците. Тези заболявания са свързани и с изправения строеж на човека и силния механичен натиск върху дисковете при всекидневната дейност на навеждане, изправяне,  вдигане на тежести и продължително стоене на едно място.  Животните почти нямат този проблем, защото се придвижват на четири крака и разпределят по друг начин тежестта на тялото върху гръбначния стълб. При остра болка се препоръчва режим на легло, затопляне, вземане на обезболяващи и противовъзпалителни лекарства.

 

Много добър ефект се получава при прилагане на  РЕФЛЕКСОТЕРАПИЯ.  Може да се ползва  АКУПРЕС-М – Възглавничка или АКУПРЕС-М – Постелка.


Акупресната възглавничка се поставя в шийната или в поясна област, ляга се върху нея или се притиска и масажира с длани чрез лек натиск, комбиниран с кръгообразни движения. Процедурите се правят един или два пъти дневно в продължение на 20-30 минути.

 

 

 

 

 

 

При използване на  АКУПРЕС – М – Постелка се обхваща целият гръбначен стълб. Тя се поставя върху легло или мека подложка. Ляга се върху нея с тънка дреха или на голо, като се обхващат шията и гърба. При болки в кръста и тазобедрените стави постелката се поставя върху поясната и седалищна област.

 

 

 

 

 

Процедурите може да се съчетаят и  с масажиране  на ходилата, където има представителство на всички органи.

Стъпва се върху стелките и лечението може да се провежда докато четем, гледаме телевизия или седим  пред компютъра. Процедури със стелки са много подходящи за ученици и студенти, защото те стимулират паметта и осигуряват бодрост.

 

 

 

 

 

 

 

По основната система на съответствие на СУ ДЖОК лечение, масаж може да се прави по гръбната страна на палеца и дланта, като се използва масажно пръстенче или масажна спирала.

Повече за този метод на лечение можете да прочетете в категория СУ ДЖОК.

 

Голямо предимство на тези видове лечения е, че може да се съчетават с вземането на медикаменти, предписани от специалист и  да се провежда рехабилитация в домашни условия.

Коментирайте