Храната като източник на енергия

Енергията, която осигурява храната е енергията, от която се нуждае тялото ни. Ето защо е важно не само какво ядем, а кога и как се храним.

Храносмилателната система и системата за обмяна на веществата превръщат приетата от нас храна в кръв, кости, клетъчна структура и токсини. Тялото ни непрекъснато се стреми към здраве като постоянно се прочиства от вредните отпадъчни продукти посредством четирите отделителни канала: черва, пикочен мехур, бели дробове и кожа.

Организмът трупа токсини всеки ден чрез нормалната обмяна на веществата и чрез хранителните остатъци, които не се оползотворяват достатъчно.

Ако се произвеждат повече токсини, отколкото се отделят, тогава се получава излишък, а това означава свръхтегло. Тялото притежава рефлекс за самозащита и затова не складира тези отпадъци в близост до жизненоважни органи, а ги трупа в мастните тъкани и мускулите.

За да поддържаме в равновесие обмяната на веществата и да съдействаме за отстраняване на токсините от организма, е необходимо да спазваме следните лесноизпълними принципи:

1.Храната трябва да е с високо съдържание на вода.

Човешкото тяло съдържа около 70% вода и за това храната, която поемаме ежедневно трябва да бъде приблизително със същия процент водно съдържание. Водата е много необходима, защото тя разнася хранителените вещества до всички клетки на тялото и служи за отстраняване на токсините.

Полезно е да консумираме много плодове и зеленчуци, защото те са с високо водно съдържание, лесно се преработват и спомагат за очистването на организма.

Но не трябва да пием вода по време на хранене, защото тя разгражда храната и пречи за правилното храносмилане.

 

2. Да комбинираме храните правилно.

Човешкото тяло не е пригодено да смила повече от един вид концентрирана храна. Всяка храна, която не е плод или зеленчук е концентрирана.

Правилно е пържолата да се консумира със салата от зеле, краставици, домати и др. Ако изядем пържола заедно с пържени къртофи, ние събираме  два вида концентрирана храна – белтъчини и въглехидрати. За да се разградят, когато попаднат в стомаха, е необходимо да бъдат произведени повече стомашни сокове, а това отнема време и енергия. Ето защо след хранене много хора се чувстват уморени.

Белтъчините престояват дълго време в стомаха, въглехидратите ферментират и техните хранителни вещества не могат да се използват за изграждането на здрава клетъчна структура.

Животните, за разлика от хората, не комбинират храните – те са или месоядни, или тревопасни.

3. Да консумираме плодовете правилно.

Плодовете са най-благословената и даряваща енергия и живот храна.  За преработването им в организма е необходима по-малко енергия. Те престояват 20-30 минути в стомаха, разграждат се бързо и се абсорбират от организма. При правилно хранене, плодовете позволяват на тялото ни лесно да се освободи от натрупаните в него токсини. Но това е така, само ако плодовете се консумират на празен стомах, т.е. 30 минути преди храна или 3 часа след храна.

Такава програма за хранене позволява да консумираме неограничени количества от любимите ястия, помага да поддържаме оптимално тегло и гарантира добро здраве!

През последните 100 години консумацията на месо се е увеличила със 100%, а една трета от раковите заболявания са на стомаха. Тези данни трябва да ни накарат да се замислим дали се храним правилно.

Коментирайте