Орехите – една от най-полезните храни

Орехите са много полезна храна, защото са богат източник на важни хранителни вещества. 100 грама орехи доставят на организма ни толкова белтъци, колкото 70 грама месо. Освен това орехите съдържат значителни количества витамини – витамин Е, фолиева киселина, витамини В1 и В6, както и много минерални вещества – калий, магнезий, цинк, желязо, селен и др.

Установено е, че хора които ядат поне 100 грама ядки седмично имат с 30% по-ниска заболеваемост от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които рядко или въобще не косумират ядки.  За да се намали сърдечно-съдовият риск е достатъчно да се консумират 30-40 грама орехови ядки всеки ден. Трябва да се знае, че те са много калорични – чрез 100 грама се приемат около 690 калории. Затова при хора с наднормено тегло ядките трябва да се ограничават.

Високото съдържание на Омега-3 мастни киселини прави орехите незаменим помощник в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Те предпазват от сърдечен удар и атеросклероза, нормализират кръвното налягане, понижават “лошия” и повишават “добрия” холестерол в кръвта.

Орехите съдържат противовъзпалителни хранителни вещества, които подпомагат поддържането на здравето на костите. В състава им влиза мелатонин – хормон, който се произвежда естествено от епифизната жлеза и който регулира цикъла бодрост-сън и синхронизира биоритмите.

Препоръчително е орехите да се консумират сурови и несолени. За да се избегнат  окислителните промени във витамин Е и ненаситените мастни киселини е по-добре черупките на орехите да се отделят малко преди консумация. Орехите могат да се съхраняват и обелени, като това е добре да става в стъклен съд, на тъмно и за кратък период от време.

 

Коментирайте