Нощно напикаване при деца /енуреза/ – лечение с метода Су Джок и масажорите Акупрес-М

Нощното напикаване при деца /енуреза/ е медицински, социален и педагогически проблем. Това заболяване не е опасно за живота, но създава много неудобства както за болните деца, така и за техните родители и близки. Тези деца не страдат толкова от самото заболяване, колкото от подигравките на техните  връстници.

Уринирането е волеви акт с участието на централната и периферната нервна система. Необходимо е да се изработи рефлекс за задържане на урината по време на сън и волево освобождаване от нея в будно състояние. До 3-4 годишна възраст се приема за нормално изпускането по малка нужда.

Причините и факторите за нощното напикаване са много. Социалната среда играе основна роля за правилното и пълноценно възпитание на децата. Оправдавайки се с липса на време, много родители не полагат достатъчно грижи за възпитанието и изграждането на правилни хигиенни навици. Конфликтите в семейството и особено разводите се отразяват неблагоприятно върху психиката на децата. Ежедневният стрес, на който те са подложени, също влияе неблагоприятно, а наследствеността е друг важен факатор за нощното напикаване. Други причини могат да бъдат незарастване на задните дъги на прешлените в поясната област, както и дълбокият сън.

 

СУ ДЖОК Лечението на нощното напикаване изисква от родителите системни грижи за осигуряване на спокоен живот, закаляване на организма, правилно хранене и изграждане на правилен режим у децата. За лечението с успех се прилага акупунктура, акупресура, магнитотерапия и СУ ДЖОК лечение. По метода СУ ДЖОК вечер може да се поставя магнитче в зоната на съответствие на пикочния мехур върху дланта – тя се намира между средния и безименен пръст по меката част на дланите.

За по-добър ефект сутрин и вечер стъпалата може да се масажират с АКУПРЕС-М Стелки за 20-30 минути, като в началото детето е в седнало положение, а в последните 4-5 минути се изправя. Тази процедура детето може да прави докато чете или се храни.

Model 3 (2)

 

 

 

 

 

 

 

Вечер преди лягане се прави процедура с АКУПРЕС-М Възглавничка за 15-20 минути – последователно в областта на пикочния мехур и на кръста, както е показано на схемата:

Енуреза

 

АКУПРЕС-М Възглавничка - Модел 2 -- АCUPRESS-М cushion - Type 2

 

 

 

 

 

 

Прави се курс от 20 дни, следва десетдневна почивка, след което процедурите се повтарят. В периода на тази почивка може да се нагряват с пелинова пура /мокса/ СУ ДЖОК зонaтa, посоченa по-горе. Много важно е детето да спазва правилен хранителен режим, в т.ч. и намаляване приема на вода и течности след 17 часа.

След няколко курса на лечение, процедурите постепенно трябва да се разреждат.

Едно от предимствата на този вид лечение е това, че може да се съчетава с вземането на медикаменти, предписани от специалист.

Коментирайте